Osynlig ruta
Osynlig ruta
Osynlig ruta
Osynlig ruta

HEM

PUBLICERAT 

PROGRAM 

TALTRÄNING 

BIOGRAFIKA

KONTAKT 

ENGLISH  Engelsk flagga

Osynlig ruta
Osynlig ruta
Foto av Frida Stéenhoff
Osynlig ruta
Rubrik: Frida Stéenhoff


Författarinnan Frida Stéenhoff (1865-1945) debuterade 1896 med pjäsen "Lejonets unge". Pjäsen kom ut i skriftlig form, men spelades inte på någon teaterscen förrän flera decennier senare med Holger Lövenadler i huvudrollen. Frida Stéenhoff var en mycket kontroversiell författarinna, förespråkande fri kärlek, födelsekontroll och kvinnoemancipation. Hennes litterära produktion, som består av teaterpjäser, romaner och debattskrifter, är genomgående präglad av ett socialt patos.
Osynlig ruta
Frida föddes och växte upp i en högborgerlig och starkt religiös familj. Fadern, Bernhard Wadström, var prinsessan Eugenies själasörjare. Genom sitt äktenskap med läkaren Gotthilf Stéenhoff, fick Frida inblick i arbetarklassens levnadsvillkor i Sundsvall, där det nygifta paret bosatte sig i slutet av 1880-talet.
Osynlig ruta
Frida Stéenhoff var beundrad i socialistiska och vissa liberala kretsar, men hade inte den dåtida kvinnorörelsens sympatier. Hennes idéer om fri kärlek och sexualitet ansågs inte befrämja kvinnoemancipationen utan snarare vrida den in i en felaktig riktning.  Många av Frida Stéenhoffs sexual- och socialpolitiska reformförslag blev emellertid så småningom förankrade i svensk lagstiftning.
Osynlig ruta
Läs mer om Frida Steenhoff i min artikel ”Förmödrar. Frida Steenhoff” i Kvinnovetenskaplig tidskrift nr 4 1982.
Osynlig ruta
   Se
Verkförteckning under fliken Publicerat.

Bild av Tillbaka-pil

Osynlig ruta
För något år sedan publicerade Christina Carlsson Wetterberg, historieprofessor i Lund, Bara ett öfverskott af lif – en biografi om Frida Stéenhoff. (Atlantis).

Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig ruta